Stel je dit voor: je bent 16 jaar oud, je had nog nooit gevlogen en een halfjaar geleden bood iemand je aan om drie dagen naar Finland te gaan. Nu sta je in de haven van Helsinki te wachten op de boot die je naar Suomenlinna brengt, een klein eiland met een indrukwekkend verhaal, waar je tussen de gedetineerden rondloopt.
Waarschijnlijk zou je daar helemaal ondersteboven van zijn. Ik was dat in ieder geval wel en ik wist toen nog niet eens wat voor eiland het was!
Hoe alles begon
Tijdens het vierde jaar van de havo deed ik – samen met een aantal andere klasgenoten – mee aan een project genaamd Leerling 2020. In mei 2015 kwamen alle leerlingen van alle scholen samen om hun bevindingen te delen en het project af te sluiten. Aan het einde van de dag kwam het onderwerp ‘Finland’ ter sprake en voor ik het wist werd mij een reis aangeboden naar Finland. Als 15-jarig meisje – die nog nooit had gevolgen – was dit onwerkelijk!
Een halfjaar later vloog ik – samen met twee goede vriendinnen en de organisatie ict-edu – naar Finland om daar onderzoek te doen naar het verschil in onderwijs tussen onze school en de school die we daar bezochten.
Niet alleen maar werken!
Natuurlijk was het onderzoek voor ons PWS het hoofddoel van onze trip, maar het bekijken van bezienswaardigheden stond ook op het programma. Als je samen reist met een groep van twintig leraren die een apart programma hebben en door heel Helsinki en omgeving reizen, dan moet je daar gebruik van maken!
En zodoende zaten wij op dag twee op een veerboot, die ons naar het eiland Suomenlinna bracht.
Het eiland
Suomenlinna – ook wel bekend als ‘Fins fort’ – is een vesting, die op zes eilanden voor de haven van Helsinki is gebouwd. De Zweed, Augustin Ehrensvärd, begon in 1748 met de bouw van de vesting toen Finland nog onderdeel was van het Zweedse Koninkrijk.
Op het Finse fort is veel te beleven. In totaal zijn er 6 musea waar je naartoe kunt. Er is een kerk die ze tevens als vuurtoren gebruiken en je kunt er uren wandelen.
TIP ♥: neem wel je wandelschoenen mee!
Op het eiland wonen ongeveer 800 inwoners en gedetineerden. En ja, dat lees je goed
Het Finse strafbeleid
Toen ik dit hoorde schrok ik oprecht een beetje. Terwijl ik dus over het eiland aan het wandelen was, waren er ook gedetineerden aanwezig, die weet ik veel wat hadden gedaan waarvoor ze de gevangenis in moesten.
De gids daarentegen lachte om onze reactie. Hij legde ons uit dat Finland – vele jaren geleden – het hoogste aantal gedetineerden van Europa had. In de jaren zestig hebben ze onderzoek gedaan naar in hoeverre gevangenisstraf helpt tegen criminaliteit. Ze kwamen tot de conclusie dat een gevangenisstraf totaal niet hielp. Iets wat wel werkte, was het herintroduceren van het normale leven, zoals werd gedaan in open gevangenissen. Daarom hebben ze het strafbeleid stukje bij beetje aangepast.
De gevangenen die over het eiland lopen zijn in feite gekeurd. Ze zullen niemand pijn doen, beroven of lastig vallen. Ze zitten daar alleen om te herintroduceren en werk te verrichten op het eiland.
Dus als je naar Helsinki gaat en je hebt tijd over, dan raad ik je aan om ook eens naar Suomenlinna te gaan. Check ook mijn Instagrampagina!
Vind jij het ook fijn om te schrijven en heb jij ook bijzondere reisverhalen? Deel ze in een gastblog en laat onze travelliefhebbers meegenieten. Lees ook andere blogs over reizen door Europa.
Mijn naam is Mariska. Schrijven is mijn lust en mijn leven. Als 4-jarig meisje niette ik A4’tjes aan
elkaar en schreef ik over mijn leven, later tikte ik mijn verhalen in Word-documenten en sinds
kort werk ik als freelance tekstschrijfster. Het is dan ook niet zo gek dat ik de studie ‘online
content creator’ ben gaan volgen.
Ook al heb ik nog niet super veel gereisd, staat het zeker op mijn bucket list! Het lijkt me
geweldig om later in een busje van land naar land te reizen terwijl ik geld verdien met schrijven.