AfrikaEgypte

Zoal beloofd in deel 1 van mijn Egypte-verhaal, vond ik het waardevol om een aparte blog te maken met daarin een lijst met reistips voor Egypte. Sommige dingen wist ik al voor ik ging, maar sommige dingen ben ik zelf echt tegenaan gelopen.

 

– Let op hoe je je kleedt. Egypte is voornamelijk een moslimland. Ik liep rond in een lange broek, een T-shirt of een T-shirt met lange mouwen en alsnog kreeg ik veel aandacht. Je kunt ook een sjaal/hoofddoek kopen, zodat je nog wat minder opvalt. Ik heb ook vrouwen gezien die gewoon rondlopen in korte broek en T-shirts zonder mouwen. Het kan wel, maar weet dus dat je dan veel wordt aangesproken en/of nageroepen.

– Onderhandel ALTIJD over de prijs. Ze weten dat je een toerist bent en geven in eerste instantie altijd een veels te hoog bedrag: op een markt, met het boeken van een tour, in een supermarkt … Het voelt misschien heel gek en alsof je aan het zeuren bent over 2 euro, maar ze verwachten het van je. Biedt de helft van wat ze zeggen en ga van daaruit onderhandelen.

Hoe langer jij twijfelt, hoe meer de prijs omlaag gaat.

– Je moet iedereen fooi geven: de taxi, in de restaurants als het nog niet inbegrepen is, maar ook de schoonmaker van je hotel, de man die de tassen uit de bus haalt etc. Wat je geeft, is aan jou. Wij deden bij taxi’s en restaurants meestal 10% van het gehele bedrag. Verder is het aan jou wat je wilt geven.

 

 

– Houdt er rekening mee dat niets gratis is. Voor elke vorm van informatie die je van iemand krijgt, wordt geld verwacht. Egyptenaren zijn dan ook niet verlegen om hier om te vragen. Wij hebben een aantal keer gehad dat we de weg aan het zoeken waren en even stil stonden om te kijken. Dit wordt meteen gezien en er zullen meerdere mensen naar je toekomen om je te helpen.

Weet dat als je hier op ingaat, dat er geld gevraagd zal worden.

– Lees reviews voor je een hotel of restaurant uitkiest! Duurder is niet altijd beter. Dit is echt zo in Egypte, een duurder restaurant of hotel heeft niet per se betere kwaliteit.

– Wil je alcohol kopen? Koop dit bij Drinkies. Dit is de beste kwaliteit en het goedkoopst. Je mag niet zomaar alcohol drinken op straat. Er zijn ook genoeg mensen te vinden (of Drinkies zelf) die alcohol bezorgen. Een normale prijs voor een grote Stella bier is tussen de 25 en 35 EGP.

 

 

– Uber is nog niet overal beschikbaar, zoals in Luxor en Dahab. Hier kun je beter de prijs vragen aan je hotel/hostel of kijken of er een bus rijdt. Gobus of Delta Bus zijn goede organisaties.

– Sterrenhotels hebben andere standaarden hier dan wat we in Europa gewend zijn. Een 5-sterrenhotel in Egypte is meer een 2-sterrenhotel in (bijvoorbeeld) Nederland.

– Wanneer je dingen wilt regelen, zoals wij met een PCR-test, maar ook met het kopen van een SIM kaart of het kopen van een vliegticket, neem iemand mee die je vertrouwt en Egyptisch spreekt. Ik zeg erbij iemand die je vertrouwt, want het kan ook tegen je werken als je de verkeerde persoon meeneemt. Dat je bijvoorbeeld ineens meer moet betalen dan zou moeten. Engels wordt slecht gesproken in dit land.

 


En tenslotte nog dit: Egyptenaren nemen hun tijd. Dus als zij zeggen dat het over 5 minuten is, is dit in Egyptische minuten

en niet in Nederlandse 😉


 

Ben jij op zoek naar meer reisverhalen over boeiend Afrika? heb je zelf een backpack-verhaal voor onze lezers? Schrijf het neer in een gastblog!