BelgiëEuropa

Want inderdaad, lieve lezers, we staan nog steeds stil of voor sommigen onder ons, we staan opnieuw stil. Thuiswerken, nieuwsberichten en coronacijfers volgen, bioscoop creëren in de huiskamer, sterrenchef recept klaarmaken … dat is voorlopig onze realiteit. Intussen dromen we van die gezellige maandagochtend babbel in de coffee corner met de collega’s. Willen we weer met zelfgebakken taart op bezoek kunnen bij oma en opa. Hebben we heel veel zin in een groot familiefeest om alle uitgestelde feestjes in één keer te vieren. Dromen we van een vakantie in de zon terwijl het hier herfstig kil is. Dat is wat we willen voor straks, voor als het leven weer zijn gewone gang gaat. Maar waar dromen we van? Waar droom jij van? Of beter gezegd: waar heb je “altijd” al van gedroomd?

Wat staat al jaar en dag op je lijstje voor als er meer tijd is, meer geld is, meer durf is?

Daar begint het natuurlijk mee, met een lijstje. Van zodra je dingen opschrijft, lijken die meteen een stuk reëler. Het lijstje laat zich niet negeren. Je kan niet doen of het er niet is en misschien ga je er eindelijk concreet mee aan de slag. Dat is wat ik onlangs gedaan heb: een lijstje gemaakt van mijn dromen, wensen en verlangens. Om even te ontsnappen aan de coronastress. Maar ook om op een mooie dag niet te moeten zeggen: had ik toch maar …

 

Wat staat op mijn droomlijstje?

  • Egypte – met stip op nummer 1. Sinds de geschiedenislessen over het oude Egypte en de farao’s, heeft dit land en zijn cultuur mij gefascineerd. Een bezoek aan de tempels van Luxor, Karnak en Aboe Simbel, het piramidecomplex van Gizeh en de ruïnes van het honderdpoortig Thebe. Dat is echt een jeugddroom. Ik wil er geen boeken meer over lezen of documentaires over zien. Ik wil de “echte” monumenten.

Waarom heb ik dit dan nog nooit gedaan? De voor de hand liggende redenen: te ver, te duur, in Afrika, niet veilig, niemand die mee wou … Nochtans is ver een relatief begrip. Een reis kan ook budgetvriendelijk en alleen is ook leuk. Dus ga ik werk maken van een goedkope cultuurreis naar Egypte om eindelijk alle historische bouwwerken uit mijn dromen te kunnen bewonderen!

 

 

  • Santiago de Compostela – al jaren op nummer 2 staat de Camino. Voor niet-ingewijden is dit El Camino de Santiago de Compostela. Mijn grote droom is het om ooit deze voettocht te wandelen! Elk jaar zeg ik: volgend jaar en dat is nu dus écht volgend jaar! Ik begin voorzichtig en doe niet de hele route van de Camino Francés. Die loopt immers van Saint-Jean-Pied-de-Port in Frankrijk over een afstand van 775 km naar Compostela in Spanje. Wat mij iets te ambitieus lijkt. Ik ga voor de helft.

Deze droom zit al in het voorbereidende stadium. Dat wil zeggen: lezen over de tocht en YouTube filmpjes bekijken van de verschillende étappes. Voorlopig heb ik ook al een plekje gereserveerd bij een wandelgroepje want dit lijkt mij leuker met een paar mensen dan alleen. Nog een trainingsschema opstellen zodat ik, tegen september 2021, minstens 30 km (afstand van de langste dagtocht) kan wandelen (met rugzak) zonder enige moeite.

Tip: spreekt deze meerdaagse wandeltocht ook tot jouw verbeelding? Wacht dan niet te lang om een planning op te stellen of slaapplaatsen te reserveren. Volgend jaar 2021 is een heilig jaar in Compostela dus het wordt daar (nog) drukker dan andere jaren.

 

 

Is dit het enige wat op mijn lijstje staat?

Helemaal niet. Elke dag is er wel een droomgedachte die ineens naar boven komt. Ik wil dus nog heel veel. Naar Vietnam en naar Jordanië bijvoorbeeld. Of een cruise maken naar het Hoge Noorden en met de Transsiberië Express helemaal van Moskou naar Vladivostok. Oh ja, en als Muse ooit weer eens naar België komt, wil ik op de eerste rij staan!

 

Wat is al werkelijkheid geworden?

  • Nieuw-Zeeland – eind vorig jaar 5 weken door dit fascinerend land gereisd. Mijn reis was geen gewone roadtrip maar een heel speciale familiereis. Dit was mijn eerste bezoek aan het nieuwe thuisland van mijn geëmigreerde dochter en schoonzoon. En ik wist het meteen: hier kom ik nog vaak terug, ondanks de afstand van 18316 km en de 23 vlieguren! Dit is immers een land waarvoor te weinig synoniemen zijn van het woord “adembenemend”. Om elke hoek, om elke bocht ervaar je hier een wauw-effect! Trouwens, het Nieuw-Zeelandse “to see” en “to do” lijstje wordt elke week een beetje langer. Als ik de landkaart er bij neem, heb ik nog maar een klein deel van het Noordereiland ontdekt en dan is er nog een volledig Zuidereiland dat wacht om gezien te worden.

Benieuwd naar alle verhalen van deze reis? Een dagboekverslag vind je op mijn blog: https://www.bloggen.be/tickettotravel/

 

  • Verhuizen naar Spanje en Spaans leren – dat is echter een “work in progress”. De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat dit plan niet helemaal is doorgegaan zoals voorzien. En eerlijk, misschien toch wat onderschat dat kinderen en kleinkinderen en de hond mij toch meer aan mijn kleine landje binden dan eerst gedacht. Op dit ogenblik is het zonnige, zuiderse Spanje dus een droom die al sinds maart “on hold” staat. En de Spaanse les? Die gaat wel verder door. Net hoofdstuk 9 begonnen. Oké, het is nog steeds Spaans voor beginners maar simpele zinnetjes willen al wel lukken! De volgende keer dat ik boodschappen doe in de supermercado, kan dat in ’t Spaans. Hoe leuk is dat?

 

En dat, lieve lezers, het waarmaken van een droom, een wens, een verlangen, geeft een ontzettend goed gevoel! Het weten dat iets wat je heel graag wou doen, ook echt gedaan is, maakt een wereld van verschil, een wereld waarin alles ineens mogelijk is.

Als je maar droomt, durft en doet!