In Zweden leven nog echte, wilde elanden. Jammer genoeg laten deze zich niet zo heel makkelijk in het wild spotten. Maar niet getreurd – er zijn altijd nog elandenparken, waarvan de eigenaren garanderen dat je er een hele elandenfamilie te zien krijgt. Zorg er dan wel voor dat je naar een echt, groot, wild park gaat, en niet naar een ‘park’ wat bestaat uit een enkele omheining, zoals in het Isaberg moose park, in de buurt van het dorpje Hestra.
Het fiasco
Het park hoort bij een groter resort. Er wordt gevraagd of je bij de receptie van dit resort een kaartje wilt kopen voor het elandenpark. Dit kost 95 kronor voor volwassenen (omgerekend ongeveer 10 euro) en 60 kronor voor kinderen (ongeveer 6 euro). Na het betalen krijg je een sticker op je shirt en dan kan je het elandenpark in van 10 uur ‘s ochtends tot 6 uur ‘s avonds.
Op weg naar het verheerlijkte dierentuinhok staan een paar borden met informatie over elanden. Als je de hele weg uitgelopen hebt, kom je er al snel achter dat dit het interessantste deel van het uitje was. Achter de eerder genoemde omheining staan vier elanden, meestal rondom de voedertrog, op minstens dertig meter afstand. Met een beetje geluk kan je een snuit en een hoef onderscheiden. Nadat je dit gedaan hebt, zit er niks anders op dan weer terug te gaan naar je vakantiehuis.
De aanfluiting
Een dag na mijn eigen bezoek aan het elandenhok maakte ik met mijn moeder een wandeling door de bossen in hetzelfde gebied. Iets waar ik wel mijn waardering voor moet uitspreken. De wandelingen in Smaland waren prachtig, met tochten voor zowel beginnende als zeer ervaren wandelaars. Helemaal aan het eind liep deze wandeling regelrecht langs de omheining met elanden. Het was ook gewoon toegestaan dat we er liepen. Betalen en je aan de openingstijden houden waren dus, zo bleek, helemaal nergens voor nodig.
Het betere idee
Als je elanden wil zien in Zweden, maar niet het type bent om een trektocht te gaan maken, is het elandenwoud Smålandet een goede aanrader. In dit park lopen de elanden dichter in de buurt van de bezoeker, en zijn ze zowaar nog wel eens ergens anders dan bij de voedertrog te spotten.
Natuurlijk zijn er ook nog andere parken. Zoals ik helemaal aan het begin zei, is het hoofdzaak om goed op te letten, om te zien of het wel echt een park is voor wildlife, of meer een dierentuin (of, zoals in het hier beschreven geval, een enkel hok).
Let dus goed op als je naar een Zweeds elandenpark gaat!
Ook andere vakantielanden in Europa zijn het ontdekken waard!
Roos van der Velden (2003) is student film- en literatuurwetenschappen, part time serveerster en (nu nog) hobbyschrijver. Onder andere heeft zij al korte verhalen en commerciële teksten in zowel Engels en Nederlands gepubliceerd. Op Ik Wil Reizen schrijft zij over de metaforische en de echte hoogte- en dieptepunten van op reis zijn, een van haar favoriete bezigheden. Oh, ja, en dan moet ze bovenop alles ook nog ademhalen.