Fietstochtje in de Betuwe
Ik ben opgegroeid in de Betuwe, in het mooie plaatsje Beesd. Inmiddels ben ik al een jaar op 20 weg uit deze plaats, maar toch komen wij er nog regelmatig omdat mijn familie nog wel in of in de omgeving van Beesd woont.
Vroeger had ik er een hekel aan, elke dag 10 kilometer heen en 10 kilometer terug naar school fietsen. Maar nu denk ik, waarom heb ik altijd zo gezeurd? Het is hier prachtig om te fietsen. Wij hebben geen fietsendrager of trekhaak op de auto, maar gelukkig zijn er talloze bedrijven waar je (elektrische) fietsen kunt huren.
Zo ver als je wilt
Hou je net als wij van een dagje lekker fietsen? Je kan echt uren fietsen door de Betuwe, ideale maanden daarvoor zijn april en mei. De fruitbomen staan dan prachtig in bloei en het is volop genieten over de slingerende dijkweggetjes.
Hou je niet zo van ver fietsen, je kan ook korte routes doen. Fiets van dorpje naar dorpje, eet wat, drink wat en fiets weer verder. Ben je het zat, dan fiets je weer terug.
Mijn favoriete fietstocht
Mijn favoriete fietstochtje in de Betuwe start in Geldermalsen en gaat naar Leerdam, om dan vervolgens weer terug te fietsen naar Geldermalsen. Je kan er voor kiezen om een lange rechte weg langs de provinciale weg te fietsen. Dan is het, denk ik, een kilometer of 20 van Geldermalsen naar Leerdam.
Wil je echt genieten, fiets dan over de verschillende dijken. Je ziet dan niet alleen prachtige dorpjes, maar ook heel veel natuur.
In Geldermalsen heb je een aantal bedrijven waar je een (elektrische) fiets kunt huren. Kijk even op Google welk bedrijf de ideale fiets heeft voor jou en eventueel je kinderen.
Oké zitten jullie op het zadel? Voeten op de pedalen? Dan gaan we lekker een stukje fietsen.
Van Geldermalsen naar Deil
Van Geldermalsen naar Deil is maar een klein stukje. We fietsen over de Lingedijk en komen onderweg prachtige appel- en perenbloesems tegen.
Deil wordt ook wel de Parel van de Betuwe genoemd en terecht. Deil is een schattig klein dorpje met prachtige huizen en supervriendelijke mensen (mijn broer en schoonzus wonen daar, dus ik moet natuurlijk wel iets aardigs zeggen ;-))
Via de Lingedijk fietsen we naar de witte stenen stellingmolen De Vlinder. Deze molen is in 1931 afgebrand en heeft plaats gemaakt voor een nieuwe witte stenen molen. De molen is nog steeds in gebruik voor het malen van graan.
Je kan ook op vele (originele) plekken overnachten. Deil heeft vele bijzondere en oude gebouwen en ook het eerste huis met zonneceldakpannen.
Van Deil naar Enspijk
Van Deil naar Enspijk is ook maar een klein stukje. Enspijk is een nog kleiner dorpje dan Deil. Wil je het fietsen even onderbreken en iets anders leuks doen? Je kunt hier kano’s huren om daar een tochtje over het Lingemeer te maken. Dit heb ik als kind heel veel gedaan, ik kwam dan ook regelmatig met een nat pak thuis.
Wat gelijk opvalt als je Enspijk binnen fietst, is de grote hervormde kerk. De kerk is niet altijd open maar als deze wel open is, neem dan gerust een kijkje binnen.
Door Enspijk loopt een fietsknooppuntroute. Langs de doorgaande weg vind je eetcafé de Zwaan, een oud bruin café. Erg gezellig om hier even iets te drinken. Heb je grote trek? Fiets even een stukje van de route af richting de A2 en je vindt daar een McDonalds en een La Place.
Net buiten het dorp liggen de oude politieslipbanen, deze zijn inmiddels niet meer in gebruik.
In Enspijk vond de eerste gijzeling in de Nederlandse geschiedenis plaats.
Op 29 januari 1973 overvallen twee criminelen een postagentschap in Den Bosch, waarbij ze 16000 gulden aan contanten, 10000 gulden aan postzegels en een doos met 50 sigaren buitmaken.
De politie is hen al snel op het spoor en via de A2 vluchten de twee. Bij knooppunt Deil komt de auto van de daders zonder benzine te staan. Ze bedreigen een andere automobilist met een vuurwapen, eisen zijn auto op en vluchten zo verder. Ze komen aan in Enspijk en verschuilen zich in een boerderij waarbij ze de boer, zijn vrouw en dochter gijzelen. Al snel is de boerderij omsingeld door politie en worden de twee opgepakt en zo is de eerste gijzeling een feit.
Van Enspijk naar Beesd
We fietsen een stukje langs de Linge en gaan vervolgens bij de brug over de A2 naar beneden. We komen uit op de Havendijk en gaan linksaf het dorp in. De Havendijk volgende kom je uit op de Voorstraat. De Voorstraat is de oude hoofdstraat van het dorp. Je vindt hier allerlei winkeltjes, een snackbar, een ijssalon en een kroeg.
Beesd is het dus het dorp waar ik ben opgegroeid. Het is een van de grootste dorpen in de gemeente Geldermalsen en was vroeger zelfs een eigen gemeente. Je kunt hier heerlijk doorheen fietsen en genieten van alle oude straten. Maar wij fietsen via de Dr. A. Kuijperweg richting Rhenoy. Onderweg komen we weer prachtige boomgaarden tegen.
En … hé, zag je dat ook? Een dierentuin? Ja, dat zag je inderdaad goed. Beesd heeft een eigen ‘dierentuin’. Uilen- en Dierenpark de Paay vind je aan je rechterhand.
Ben je met kinderen op pad dan gaan zij dit geweldig vinden. Naast een uilenbos vind je nog meer bijzondere dieren. Het was eigenlijk niet de bedoeling dat Dierenpark de Paay ooit voor publiek open ging, maar gelukkig hebben ze dat in 2000 wel gedaan en kan iedereen nu genieten van deze prachtige dieren.
Het park is zo’n 1 hectare groot en biedt onderdak aan zo’n 78 verschillende diersoorten. Doordat de dieren op zeer korte afstand van de paden zijn gehuisvest, krijg je een goed beeld van alle parkbewoners.
Wat ook erg leuk is, de kangoeroeweide. Hier wonen een klein soort kangoeroes die vrij in de wei lopen en daardoor is er rechtstreeks contact tussen bezoeker en kangoeroe mogelijk. Dit dierenpark is zeker de moeite waard om even een tussenstop te maken.
Van Beesd naar Rhenoy
We fietsen verder over de Lingedijk en komen aan in Rhenoy.
Rhenoy is ook weer een klein dorpje met een geweldige frietkraam, dat vind je net iets buiten het dorp langs de Provincialeweg. Hier fietste ik als kind altijd langs als ik naar school reed en regelmatig verdween er een frikadelletje in mijn buik.
Middenin Rhenoy vind je een ooievaarsnest. Elk jaar keren de ooievaars terug op dit nest.
Van Rhenoy naar Gellicum
Gellicum is een prachtig klein dorpje langs de Linge. Volg de Lingedijk en geniet van de prachtige natuur en het mooie dorpje.
Gellicum was vroeger een kasteeldorp. Dit kasteel werd in 1802 afgebroken vanwege financiële problemen van de eigenaar. Het wapen van de kasteelheer wordt nog steeds in ere gehouden. Jaarlijks in mei tijdens het dorpsfeest wordt in het dorp de blauwe vlak met de gele kantelen uitgehangen.
Van Gellicum naar Asperen
We zijn bijna aan het einde van onze heenreis gekomen. De een na laatste plaats is Asperen.
Via de Lingedijk zien we vanuit de verte Asperen al liggen.
Asperen heeft twee kerken, beide horen zij bij de Protestantse Kerk Nederland. Ook een bezoekje waard is Fort Asperen. Dit fort had ooit een militaire functie, het is een onderdeel van de Hollandse Waterlinie en een rijksmonument. Het fort is voor publiek geopend en er worden regelmatig manifestaties georganiseerd. In 2012 is het fort volledig verbouwd tot een horecalocatie.
Fiets ook eens door Asperen heen. Vooral het oude gedeelte is prachtig om doorheen te fietsen. Oude straatje en oude huizen trekken aan je voorbij.
Van Asperen naar Leerdam
En hier is dan de laatste plaats, Leerdam. Leerdam kennen jullie vast allemaal wel van de glasfabriek waar tot op heden nog steeds glas wordt geblazen. Je kan er een kijkje nemen en dit is dan ook zeker de moeite waard om te doen.
Leerdam is een stadje waar je, naast een gezellig centrum met winkels, ook diverse restaurantjes hebt. Ook kan je hier goed overnachten in de verschillende hotels. Mocht je niet direct weer terug willen fietsen dan is dit zeker een goed idee om te doen.
De volgende keer neem ik jullie graag mee op de terugweg van Leerdam naar Geldermalsen. We nemen dan een andere route dwars door landgoed Mariënwaard.
Een lentefietstocht, dat is heerlijk ontspannen langs charmante dorpjes en idyllische plekjes. Net zo’n liefhebber van fietsen als Marjolijn? Deel je ervaringen in een gastblog voor onze lezers!
Ik ben Marjolijn, 40 jaar en ik heb een food- en travelblog (www.puur-koken.nl).
Koken en reizen is mijn lust en mijn leven, het liefst deze twee gecombineerd. Zo ga ik graag naar Italië om daar te koken met de echte ‘mama’s’ of volg ik een kookworkshop op Curaçao die wordt georganiseerd door locale vrouwen.
Naast bloggen over eten en reizen, heb ik ook een wijn- en biercursus gevolgd waardoor ik mij “winefluencer’ en ‘bierista’ mag noemen. Erg leuk! Op deze manier kan ik jullie bij gerechten altijd advies geven over een lekker biertje of wijntje.
Verder woon ik samen met mijn man, onze 2 honden Max en Evy en onze 3 Ragdoll katten Fenna, Zoë en Guus in Duitsland. Wij staan op het punt om ons huurhuis daar te verlaten en te verruilen voor een koophuis in een dorpje even verderop.