Een van de dingen die ik blijf herhalen is dat interrailers geen geld hebben. Interrailers zijn echter ook mensen en mensen moeten nou eenmaal eten. De vraag is dan hoe je zo goed mogelijk kan eten terwijl je ondertussen zo min mogelijk geld uitgeeft. Ik heb het dus over budget eten!
Veel interrailers koken hun maaltijden zelf. Elk hostel heeft een keuken waar je zowel eten kan bereiden als eten kan bewaren. Belangrijk is wel om, als je je eten in de koelkast legt, er op te schrijven wat je naam is en wanneer je weggaat. Eten zonder etiket is namelijk gratis mee te nemen.
Meenemen
Er zijn een paar ingrediënten die je altijd nodig gaat hebben. Bakolie bijvoorbeeld, maar ook zout en peper, eventueel wat kruiden en rijst of pasta. Dat zijn ingrediënten die je beter van thuis mee kan nemen. Dan reken je ze al mee als je je tas inpakt en kan je ook ver van tevoren al het juiste formaat van producten meenemen. Ik heb bijvoorbeeld een busje met zeven verschillende kruiden en een flesje olijfolie van miniformaat. Dat kan je ook eventueel bijvullen – thuis, met geleende olijfolie of met de olijfolie die er in sommige hostels in de keuken slingert.
Als je van begin af aan weet dat je veel pasta of rijst gaat eten, is het handig om deze al meteen mee te nemen, tenzij je vakantiebestemming echt veel goedkoper is dan in Nederland (wat bijvoorbeeld in Spanje of Polen het geval is).
Gratis eten
In veel hostelkeukens is er een ‘weggeefdoos’, een bak waar je eten in kan stoppen dat je zelf niet meer nodig hebt of waar je eten uit kan halen als je budget wel erg krap wordt. Zelf heb ik pasta gered die iemand weggeven had en heb ik mijn overgebleven pastasaus weer gedoneerd. Het is een fijn systeem waar je bovendien geld mee kan besparen. En sjouwen! Eten meedragen dat je niet gaat eten, is loos gewicht.
Klassiek interrail eten
Wat is nou typisch interrail eten? Eigenlijk vooral brood. Je hebt interrailers die voor elke maaltijd wel iets van brood eten. Boterhammen voor de lunch en het ontbijt, gevolgd door baguette met hummus of kruidenkaas en eventueel wat tomaat of rucola.
Brood is nou eenmaal goedkoop en een pot of kuipje met iets smeerbaars vaak ook. Naast hummus en kruidenkaas zijn pindakaas en chocopasta ook populair.
Toch kan ik zelf aanraden om in ieder geval te investeren in fruit. Als het even kan, ga dan ook voor houdbare zuivel zoals drinkyoghurt. Voor het avondeten zijn tomatensaus, kidneybonen, ui, kaas en de goedkoopste groente die je kan krijgen goed. Kaas kan op brood en kan gebruikt worden om door saus te mengen, om deze zowel extra smaak als proteïne te geven.
Uit eten
Veel interrailers bewaren voldoende geld om met mensen die ze ontmoet hebben, uit eten te kunnen. Vaak worden wel de goedkoopste gerechten gekozen. Zelf heb ik tijdens mijn reis gegeten bij goedkope Italianen, bij shoarmazaakjes, bij fastfoodrestaurants en bij de Thai. In de meeste steden is wel een Thai te vinden die niet te duur is en goed eten bereidt.
Geloof het of niet, maar ik vond het koken leuk. Het was fijner dan elke avond in een vreemd restaurant eten en ondertussen kon je gezellig met je medereizigers praten. Het gewicht dat dan extra op je rug hangt, neem je voor lief.
Roos van der Velden (2003) is student film- en literatuurwetenschappen, part time serveerster en (nu nog) hobbyschrijver. Onder andere heeft zij al korte verhalen en commerciële teksten in zowel Engels en Nederlands gepubliceerd. Op Ik Wil Reizen schrijft zij over de metaforische en de echte hoogte- en dieptepunten van op reis zijn, een van haar favoriete bezigheden. Oh, ja, en dan moet ze bovenop alles ook nog ademhalen.