DuitslandEuropaulm duitsland

Lieve lezers,

Hierbij mijn eerste blog op ikwilreizen.nl!
Ik kijk ernaar uit om mijn eerste reisverhalen met jullie te delen.

Als halve Duitse kom ik regelmatig in Duitsland. Rond de kerstdagen was ik er weer te vinden en dat is elke keer opnieuw weer een groot feest. Om familie na lange tijd in de armen te kunnen sluiten, op een prachtplek en in de mooiste feestmaand van het jaar – dat blijft heel erg waardevol. Graag neem ik jullie mee naar mijn avonturen in en rondom de stad Ulm, een prachtige stad aan de Donau in de Duitse deelstaat Badem-Württemberg.

Gezien de locatie is Ulm een perfecte tussenstop onderweg naar een wintersportgebied en tevens prachtig in de zomer vanwege de talrijke fietsroutes langs de Donau. Ulm is een stad met een rijke historie. Zo is Albert Einstein er geboren en staat er de hoogste kerktoren van de wereld, het Ülmer Münster. Ik neem jullie graag mee naar mijn avonturen indeze elegante stad! 

Rondstruinen door Ulm

Gek genoeg lag er geen sneeuw in deze Duitse stad, wat best ongebruikelijk is rond deze tijd van het jaar. De straten werden gelukkig nog gesierd door kerstbomen, lichtjes en restanten van de stadskerstmarkt waardoor er toch een gemoedelijke sfeer hing. Deze kerstmarkt is overigens geweldig in Ulm en een ware aanrader, helaas kon ik er dit jaar niet op tijd zijn om de markt nog bij te kunnen wonen. Rondstruinen doe ik maar al te graag, nieuwe plekken ontdekken is voor mij echt vakantie, zo ook in Duitsland. Rondstruinen hebben we dan ook met veel plezier gedaan. Eenmaal aangekomen bij de ‘Münsterplatz’ loop je tegen de niet te missen royale, opvallende protestantse kerktoren aan. Een kerktoren van 161,53 meter hoog, bijzonder om te zien. De kerktoren was zo groot dat het nog best een uitdaging bleek te zijn om de gehele kerktoren goed op te foto te krijgen. Gelukkig had menig toerist dit probleem. Het was dan ook erg amusant om dit te aanschouwen.

kerk ülm
© Kerk in ülm – Annika Suichies

Rustgevende stilte in kerk

Nieuwsgierig als ik ben, nam ik een kijkje binnenin de kerk. Toen ik eenmaal binnen was, keek ik mijn ogen uit. De glas in lood ramen waar het licht zo zuiver naar binnen leek te vallen gecombineerd met de rustgevende stilte smolten als een waar kunstwerk ineen. En ik, ik voelde me kleiner dan ooit in het midden van de hoogste kerktoren ter wereld in Ulm, Duitsland. In de zomer is het ook mogelijk om omhoog te gaan met de trap, waarbij een onvergetelijk uitzicht over het Zuid-Duitse landschap gegarandeerd wordt met de Donau als rode draad door het panoramabeeld. De stad is rijk aan winkels en voor menigeen is er dan ook een ruim aanbod aan shopmogelijkheden. Gezien de historie van de stad staan erveel oude, sierlijke gebouwen waarvan sommigen gepaard gaan met enige mythes en legendes. De rivier de Blau stroomt ook door Ulm en zorgt voor een romantische touch die de sfeer echt compleet maakt. Een stadswandeling is dan ook echt aan te bevelen. Bij het VVV-kantoor worden diverse georganiseerde opties aangeboden en ook zelf op onderzoek uitgaan is goed te doen. Ik werd rondgeleid door familie, de beste tourguides.

Het scheve huis aan de rivier de Blau

Zo kwam ik ook het ‘das Schiefes Haus’ tegen, vertaald het scheve huis. Het bijzondere aan het huis is dat het ongeveer negen graden naar voren gekanteld staat, liggend aande rivier de Blau. Het was een merkwaardig aanzicht. Het huis stamt uit de 14eeeuw en werd vroeger door scheepsmeesters gebruikt. Tegenwoordig is het een hotel. Wel is het inmiddels een beetje omgebouwd. Op de kamers zijn de bedden zo geplaatst dat ze wél recht liggen, zelfs met ingebouwde waterpas ter controle voor de hotelgasten.

Ulm huisje
© Het Scheve Huis – Annika Suichies

Een mooie verrassing nog bij terugkomst bij de auto: ijspegeltjes aan de rand van de dakkoffer. Prachtig, die kleine natuurwondertjes! Voor iedereen die eens in de buurt is, ga een kijkje nemen in deze unieke stad Ülm!

Ülm, du warst super! Bis bald!